Paradox kehidupan

Dilema seorang kanak-kanak hinggalah ia menuju ke alam dewasa..

Paradox life

Ketika masih di sekolah rendah ustaz dan ustazah bagi tahu dalam kelas, aurat bagi seorang lelaki adalah antara pusat hingga lutut, untuk seorang perempuan pula semua anggota tubuhnya kecuali muka dan tapak tangan.

Tapi bila di luar sekolah lain pula ceritanya…

Ayah dan adik beradik lelaki kadang dengan slumbernya memakai seluar pendek. Ibu dan adik beradik perempuan pula biasanya hanya berbaju biasa bersama T-shirt pendek dan tudung serempang..

K.E.L.I.R.U.

Sementara itu suasana di rumah pula ibu dan ayah mengajar dan mendidik anak-anaknya untuk mendirikan solat 5 waktu sehari semalam sebagai tiang agama. Muqaddam juga minta di khatam sebelum boleh membaca al-Quran. Jika ibu dan bapa tidak berkesempatan mengajar mengaji, maka akan di hantar kepada mana-mana kelas mengaji. Katanya al-Quran wajib dibaca setiap hari untuk menjadi panduan hidup.

Sebaliknya dalam keadaan kehidupan sebenar lain pula…

Jarang sekali kelihatan ayah dan ibu mendirikan solat pada waktunya. Cuma jelas kelihatan si ayah akan ke masjid atau surau untuk mendirikan solat sunat hari raya setahun dua kali setahun dengan segak berbaju raya. Ibu pula tidak berkesempatan kelihatan mendirikan solat di rumah kerana keluar kerja pagi balik menjelang malam. Al-Quran pula seolah-olah kelihatan tidak pernah diselak. Hanya surah Yaasin yang kerap dibaca dalam majlis keramaian, sama ada kenduri doa selamat, menghadapi peperiksaan anak atau pun kematian.

K.E.L.I.R.U.

Ketika meningkat usia melangkah masuk ke sekolah menengah cikgu-cikgu melarang untuk merokok khususnya dalam kawasan sekolah; “merokok membahayakan kesihatan” tagline yang biasa disebut dan diulang. Dalam subjek sejarah biasanya pula akan dinyatakan bahawa Raja merupakan seorang ketua agama, manakala bagi negeri yang tidak mempunyai raja pula Yang Di-Pertuan Agung pula menjadi Ketua Agama.

Tetapi dalam keadaan realiti lain pula kisahnya..

Guru-guru lelaki sendiri dalam keadaan tertentu dalam sekolah sendiri merokok secara berjemaah. Kadang-kadang tanpa perasaan segan pun membiarkan murid-muridnya melihat. Di rumah pula ramai kelihatan ahli keluarga yang merokok. Manakala dalam isnstitusi raja sendiri, kelihatan keadaan isteri mereka sendiri ada sebahagiannya gagal untuk memakai tudung, apatah lagi menutup aurat.

K.E.L.I.R.U.

Ketika menuntut di IPT dalam peringkat yang lebih tinggi pula, di ajar dalam budaya bekerja sebelum melangkah masuk ke alam pekerjaan kelak supaya bekerja mengikuti dan menepati jadual masa bekerja. Manakala PM tersayang pula selalu berpesan kepada rakyat jelatanya supaya berjimat-cermat dalam menguruskan kewangan kerana kos sara hidup semakin tinggi dek kenaikan harga barang yang melambung tinggi. PM juga berbangga menyebut dan menyatakan bahawa negara kita juga adalah contoh negara ISLAM.

Tetapi dalam kehidupan yang dilalui saban hari lain pula yang berlaku…

Kelihatan ada ramai di kalangan staf IPT yang tidak bekerja menepati masa. Pensyarah yang sering terlewat dalam menghadiri kelas. Staf yang minum pagi di kedai kopi hingga berjam-jam lamanya. Sedang PM berpesan kepada rakyatnya berjimat-cermat amalan mulia kelihatan terpampang di dada akhbar kos hidup saban hari kehidupan PM mencecah jutaan ringgit meliputi kos  pembiayaan bil, isterinya yang aktif dengan julangan 1st Lady. Sedangkan jelas kelihatan dalam institusi keluarga PM sendiri, perlaksanaan ISLAM pun belum tertegak sepenuhnya.

K.E.L.I.R.U.

 

The Young Crab and His Mother

PARADOKS

Sesuatu yang bertentangan dengan pendapat yang diterima umum

(Kamus Dewan Edisi Keempat)

Ini adalah sebahagian siri paradoks yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Penulisan ini bukanlah bertujuan untuk menyalahkan peribadi seseorang jauh sekali ingin membuka aib. Andai ada yang terasa, mohon kemaafan dipinta setulusnya.

Terlalu banyak PARADOKS yang berlaku dalam peristiwa kehidupan, sama ada dalam keluarga terdekat, masyarakat hinggalah ke peringkat yang lebih tinggi. Contoh yang diberikan di atas adalah hanya sebahagian sahaja yang sempat dinukilkan.

Mungkin pada usia kecil saat fikiran belum dewasa segala perkara ini merunsingkan kepala memeningkan otak. Pun demikian, menjelang kita meningkat dewasa, kita semakin menjadi matang dan mampu berfikir secara rasional.

Mungkin terlalu banyak PARADOKS yang berlaku dalam kehidupan kita sehingga tidak tahu di mana titik mula yang perlu diambil untuk mengubah semua ini. Terlalu memeningkan!

 Paradox of Our Age

Bermulalah dengan membetulkan segala PARADOKS ini dalam diri kita terlebih dahulu. Andai kita telah membina keluarga, bersama-samalah dengan mereka untuk mengubah PARADOKS ini. Memang kita tidak mampu mengubah PARADOKS yang telah berlaku dalam peringkat global dan nasional, tetapi setidaknya kita mampu mengubah dalam diri dan keluarga kita andai kita mahu.

Semoga kita terus diberi kekuatan dan kemahuan untuk mengubah PARADOKS ini, demi kebaikan diri kita sendiri. Agar kita terus tidak menipu dan ditipu oleh diri sendiri.

People believe what we do

Advertisements

About Mada Hannan

Kadang-kala berkata tanpa kata itu lebih lancar, berhujah tanpa bersemuka itu lebih jelas, meluah tanpa bertentang mata itu lebih selesa umpama lancarnya air yang mengalir, tenangnya bayu yang bertiup, bebasnya burung yang terbang di awanan

Posted on December 24, 2013, in ~Coretan~ and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: