Mencari erti kejayaan

Adik rasa keciwa sebab tak dapat straight A dalam UPSR baru-baru ini. Abang dan kakak semua berjaya dalam UPSR. Tapi adik tak.”

Si Ayah mendengar keluhan sedih seorang murid yang baru berusia 12 tahun usai sahaja mendapat tahu keputusan UPSR baru-baru ini.

“Angah target untuk dapat straight A dalam PMR sebab angah nak masuk sekolah berasrama penuh. Angah nak rasa kehidupan berasrama. Jealous angah tengok kawan-kawan yang dapat belajar di asrama penuh sebab mereka senang nak sambung pelajaran ke oversea.”

Terdengar sayup kekecewaan seorang anak remaja  kepada Along yang berusia 15 tahun bila melihat keputusan peperiksaan PMR di paparkan di dinding sekolah.

“Syaz dah buat yang terbaik untuk SPM ini. Syaz dah hadiri tuisyen selama 2 tahun untuk menghadapi SPM, tapi Syaz sangat kecewa sebab usaha along selama ini macam sia-sia. Impian Syaz untuk dapat straight A cuma tinggal mimpi. Syaz tak dapat nak sambung dalam bidang medical doctor pun dengan result yang sebegini.”

Teresak-esak Syaz meluahkan kesedihannya kepada Syima; rakan baiknya setelah SPM yang diharapkan dapat menjadi platform asas dia untuk mengambil bidang medical doctor hancur berkecai.

“Fauziah sudah berusaha bersungguh-sungguh sepanjang 4 tahun di university untuk mendapat CGPA first class honour. Fauziah sanggup mengasingkan diri daripada terlibat dengan sebarang aktiviti di campus lebih-lebih lagi menjelang musim test dan exam hanya untuk study dan revise. Fauziah mahu mendapat first class honour sebab Fauziah ingin convert ke peringkat PhD terus selepas ini.”

Terdengar keluhan panjang Fauziah sambil manik-manik air mata tumpah dari matanya usai sahaja tamat sesi konvokesyennya sambil mendakap erat ibunya.

Frustated

Ini adalah sebahagian daripada keluhan yang mungkn biasa kita terdengar usai sahaja keputusan peperiksaan di umumkan. Bahkan kita sendiri mungkin pernah merasainya. Setiap daripada  mereka yang telah berusaha bersungguh-sungguh membuat persediaan menghadapi peperiksaan pasti akan berasa hampa dan kecewa bila mana apa yang dihajatkan tidak kesampaian.

Hakikatnya siapa sahaja yang telah berusaha bersungguh-sungguh demi sesuatu perkara, sama ada dalam bidang pelajaran, pekerjaan, perniagaan dan lain-lain akhirnya bila apa yang diimpikan tidak kesampaian pasti perasaan kecewa itu akan mula menimpa. Perasaan ini merupakan perasaan normal yang dimiliki oleh seseorang insan, Cuma perasaan ini seharusnya perlu bijak dikawal dan jangan biarkan kekecewaan terus menguasai.

 

KEJAYAAN HIDUP 

 

Ramai di kalangan kita yang mengimpikan kejayaan dalam kehidupan. Lazimnya ramai yang akan mengutamakan kejayaan yang berbentuk luaran seperti kejayaan dalam pelajaran, pekerjaan, perniagaan dan apa sahaja bidang yang diceburkan. Tidak dinafikan ada juga mereka yang mengimpikan kejayaan dalam bentuk dalaman seperti kejayaan dalam mewariskan harta intelek sebagai bekalan untuk kehidupan mendatang. Namun bilangan mereka adalah sangat sedikit.

Tidaklah salah bagi sesiapa sahaja yang berusaha untuk menginginkan kejayaan. Bahkan ISLAM sendiri menggalakkan agar panganutnya memperolehi kejayaan untuk di dunia dan di akhirat.

Sebagai seorang MUSLIM, seharusnya definisi dan konsep kejayaan itu harus diperluaskan. Bukan disempitkan seperti mana yang bermain dalam benak fikiran kebanyakan manusia.

Erti sebenar kejayaan adalah meliputi erti kejayaan di dunia dan juga di akhirat. Jika tidak beroleh kejayaan dalam suatu fasa dalam kehidupan, sewajarnya kita perlu berusaha dalam menempuhi fasa yang mendatang.

Tidak perlu melihat terlalu jauh. Sebagai contoh dalam peristiwa di atas, tidak berjaya dalam peperiksaan, sewajarnya kita melihat untuk meraih kejayaan dalam peperiksaan yang mendatang. Kerana hidup di atas dunia ini dihamparkan dengan pelbagai pilihan. Pilihan dalam kehidupan terlalu banyak untuk dipilih. Benar kejayaan dalam peperiksaan itu satu matlamat, namun jalan untuk  menuju ke arahnya adalah pelbagai.

Sebagai contoh

“Tidak mengapa. Adik telah berusaha yang terbaik untuk UPSR kali ini. Insya ALLAH rezki untuk adik ada pada PMR nanti. Ayah berbangga dengan adik kerana adik dah cuba buktikan yang terbaik.”

Pujuk si ayah bagi meredakan kekecewaan si Adik.

“Along tahu Angah hampa. Impian Along untuk masuk asrama dan tinggal berjauhan dengan keluarga mungkin tidak kesampaian lepas PMR ini. Along yakin Insya ALLAH kalau Angah berusaha gigih lagi dengan terus berdoa dan bertawakkal untuk SPM nanti Angah akan dapat result yang lebih baik. Angah mungkin dapat pergi mengembara dan belajar di oversea. Lebih jauh boleh berdikari.”

Pujuk si Along kepada Angah sambil mengusap-usap lembut bahu adiknya, sambil mula menghamparkan sinar harapan baru kepadanya.

“Sabarlah Syaz. Selama ini Syima memang nampak usaha Syaz untuk SPM kali ini. Sebab kita sama-sama merasai pahit jerih untuk SPM ini. Mungkin jika Syaz masih lagi berminat Syaz boleh sambung bidang medical doctor di IPTS. Mungkin juga TUHAN ingin tunjukkan pada Syaz ada bidang lain yang lebih sesuai untuk Syaz ceburi yang Syaz akan lebih menjiwai. Pasti ada hikmah yang tersembunyi. Yakinlah Syaz!”

Syima cuba meniupkan kembali semangat yang kian luntur dalam diri Syaz. Esakan Syaz kian berkurangan setelah mendengar pujukan Syima.

“Ibu tahu Fauziah dah cuba yang terbaik. Ibu selalu mendoakan yang terbaik untuk semua anak-anak ibu termasuklah Fauziah. Ibu tahu Fauziah memang selama ini bercita-cita tinggi untuk sampai ke peringkat PhD dalam pengajian. Ibu akan sentiasa mendorong dan menyokong Fauziah. Fauziah sambung la belajar lagi dalam peringkat Master. Mungkin dengan usaha gigih berserta doa yang tidak pernah putus Fauziah akan dapat convert Master kepada PhD. Ibu akan terus berdoa.”

Sambil memujuk Fauziah, dakapan mereka bertambah erat. Kelopak mata Fauziah yang tadi tumpah dengan manik-manik air mata mula kekeringan. Ada benar jua cakap Ibunya itu.

Be Positive

Ini adalah sebahagian contoh yang dapat diberikan berdasarkan situasi. Dan contoh-contoh positif yang sedemikian jika diterapkan dalam setiap dugaan yang kita hadapi sama ada dalam bidang pekerjaan, perniagaan dan lain-lain. Akhirnya kekecewaan yang menimpa itu tidak akan berpanjangan.

Harapan untuk memperolehi kejayaan pasti tidak akan pernah terpadam jika kita terus berusaha. Sehinggalah kita mencari dan bertemu the Endless of the End atau pun The Ultimate End of Life, itulah kejayaan abadi bagi kita. Sama ada Syurga atau pun Neraka.

Heaven or Hell

Jika sisi pandang kita diperbetulkan, maka terdapat beberapa perkara yang sepatutnya kita letakkan sebagai keutamaan. Perkara yang utama kita akan utamakan. Bukanlah saya ingin mengatakan bahawa kejayaan di dunia perlu di abaikan tetapi kejayaan di akhirat itu diutamakan.

Namun jika kita mampu untuk melihat jauh lebih ke hadapan, bahawa setiap kejayaan dalam kehidupan ini hanyalah sebagai cabang kecil dalam konsep kejayaan. Dan matlamat akhir kejayaan kita adalah ingin mencari Syurga. Jika Syurga adalah keutamaan, pasti setiap ujian yang mendatang kepada kita di dunia ini akan bukan menjadi  penghalang terbesar dalam kehidupan. Bahkan mungkin akan menjadikan kita lebih matang dalam mencari kejayaan abadi yang diimpi-impi.

 

 

About Mada Hannan

Kadang-kala berkata tanpa kata itu lebih lancar, berhujah tanpa bersemuka itu lebih jelas, meluah tanpa bertentang mata itu lebih selesa umpama lancarnya air yang mengalir, tenangnya bayu yang bertiup, bebasnya burung yang terbang di awanan

Posted on November 16, 2013, in Tinta kehidupan and tagged . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Pernah lalui fasa2 kejatuhan malah skrg pun melaluinya gak..tapi nampak banyak hikmah di sebalik kejatuhan tu. Allah tu maha mengetahui apa yg terbaik untuk hamba-Nya kan. Dalah kepahitan ada kemanisan..gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanya…=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: