The Beauty of Nature always bring absolute happiness on me..but why??

Sungguh keadaan alam semula jadi senantiasa memberikan ketenangan dan kedamaian kepada diri

Tidak kira walau seremuk mana hati ini dilanda dengan musibah, dhujani dengan ujian.

Namun Alam tidak pernah pernah gagal memberikan ketenagan pada diri ini

 

THE BEAUTY OF NATURE NEVER FAILURE TO BRING HAPPINESS DEEP TO THE BOTTOM OF MY HEART

Setiap individu punyai minat & kecenderungan yang tersendiri seperti dalam bidang music

Inilah kepelbagaian dan keunikan yang ada pada diri individu tertentu

Ada yang meminati music rock, blues, retro, jiwang dan pelbagai yang lain…
Sebagai contoh jika seorang peminat tegar music rock, pasti dia tidak suka kepada music blues.
ada yang mengatakan Music yang mengantuk macam ni pun ada yang minat?”

Bila seorang peminat tegar music blues, berkemungkinan dia tidak suka kepada music rock.
ada yang mengatakan “ Music rock yang dengar aje dah bingit telinga sampai nak pecah kepala pun ada yang minat??”

Bila seorang peminat music retro, mungkin tidak menyukai music jiwang.
ada yang mengatakan “Lagu cintan cintun ini berair mata aje la kalau dengar banyak kali…”

Pelbagai lagi komentar-komentar lain yang bisa didengari oleh kita jika seseorang itu disajikan dengan music yang tidak diminatinya.

Namun jika kita mengembara dalam menerokai alam sekeliling

Pasti alam itu tidak pernah tidak gagal membawa 1001 ketenangan kepada siapa jua yang menikmatinya

Sebagai contoh

Di dalam sebuah hutan yang di dalamnya ada beberapa air terjun yang mengalir.
Kedengaran akan bunyi air terjun yang megalir, bunyi cengkerik yang tersorok di sebalik batu-batu, bunyi buluh yang bergesel sesamanya, bunyi burung yang menyanyi riang di bawah pohonan rimbun..

 

Semuanya ini begitu menenangkan

Di atas puncak bukit yang diseliputi oleh awan dan kabus tebal
Udaranya sungguh nyaman, cuacanya cukup dingin, kesunyian yang teramat sangat, kedengaran dan terasa kelembutan dingin angin yang  bertiup menyapa kelembutan kulit..

 

Semuanya begitu menenangkan

Di tepian pantai yang dihiasi dengan terumbu karang nan indah di dasar lautan yang jernih bisa dilihat dari permukaan air

Deruan angin yang menderu, kedengaran bunyi ombak yang memukul pantai, kelihatan daun-daun pokok ditepian pantai seolah-olah menari pabila ditiup angin, kelihatan anak-anak ikan yang beraneka species & ragam berenangan keriangan di sebalik terumbu karang

 

Semuanya begitu menenangkan

Banyak lagi pelbagai keindahan alam yang begitu menenangkan jiwa, mendamaikan hati, melapangkan hati, menyejukkan jiwa

Rupa-rupanya baru aku sedar..

Segala apa yang ada di langit dan bumi ini senantiasa bertasbih dan memuji ilahi. Cuma aku yang tidak mendengarnya. Seperti jelas dalam firman Allah swt dalam al-Quran :

 

(Surah Al-Hadid 57; Ayat 1)

سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Segala yang ada di langit dan di bumi bertasbih kepada Allah (menyatakan kebesaran Allah); dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

 (Surah Al-Hasyr 59; Ayat 1).

سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dialah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

(Surah As-Saf 61; Ayat 1).

سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Telah bertasbih kepada Allah apa saja yang ada di langit dan apa saja yang ada di bumi; dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

 

(Surah Al-Jumaat 62; Ayat 1).

سَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ

Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana.

(Surah al-Isra’ 17; Ayat 44)

تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدَهِ وَلَكِن لاَّ تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا

Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tak ada suatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi MahaPengampun

Baru aku sedar, selama ini yang ku sangka bisa mendamaikan hati, mententeramkan jiwa hanyalah satu ilusi

Bila mana aku mendengar music yang entah apa-apa secara berlebihan mungkin hanya menenangkan jasad semata tapi bukan jiwa

Tapi bila aku mendegar dan memerhati kepada alam sekeliling jiwa dan jasad ku berasa tenang

Begitu jualah dengan orang yang lain, sama ada apa anutan sekali agama mereka, pasti dan pasti alam itu memberikan ketenagan dan kedamaian padanya

Kerna jiwa dan roh itu sentiasa tenang bila mendegar tasbih dan pujian pada ilahi

Maka seharusnya hati dan lidahku perlu lebih banyak bertasbih dan memuji ilahi supaya bisa menenangkan jiwa, mendamaikan hati, melapangkan hati, menyejukkan jiwa.(。◕‿◕。)

About Mada Hannan

Kadang-kala berkata tanpa kata itu lebih lancar, berhujah tanpa bersemuka itu lebih jelas, meluah tanpa bertentang mata itu lebih selesa umpama lancarnya air yang mengalir, tenangnya bayu yang bertiup, bebasnya burung yang terbang di awanan

Posted on May 1, 2012, in Tinta kehidupan. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Pastinya alam itu tidak pernah tidak gagal membawa 1001 ketenangan kepada siapa jua yang menikmatinya<< indeed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: